Een waterput slaan: wat kost dat?

Een waterput slaan heeft zo zijn voordelen, maar het blijft natuurlijk een kostbare investering. Voor je gaat beginnen aan een waterput slaan is het natuurlijk belangrijk om te weten wat dit je gaat kosten en wat het je uiteindelijk kan gaan opleveren. Hieronder lees je de belangrijkste informatie over de kosten en het rendement van een waterput slaan.

De kosten van een waterput slaan

Een eigen waterput heb je natuurlijk niet zomaar. Ten eerste moet er geboord worden door een bedrijf dat mechanisch kan boren. De kosten hiervan kunnen berekend worden door het opvragen van een offerte bij een bedrijf. Daarnaast moet onderzoek gedaan worden naar de kwaliteit van je water en zul je een pomp moeten aansluiten. Volgens onderzoek van Vrijbuitersnest zal dit ongeveer tussen de 800 en 1000 euro gaan kosten. 

Wat levert het op?

Volgens het Nibud gebruikt een huishouden van 4 personen ongeveer voor ongeveer 21 euro aan water per maand wanneer dit afgenomen wordt van de watermaatschappij. Per jaar is dit 252 euro. Als je uitgaat van 1000 euro voor het slaan en aansluiten van een waterput zal je de investering in ongeveer 4 jaar hebben terugverdiend met een huishouden van vier personen. Dit bedrag kan verschillen per huishouden. Dat heeft te maken met de grootte van het huishouden en hoeveel water er per persoon verbruikt wordt. De bedragen in dit artikel zijn slechts een indicatie en kunnen voor jou dus anders uitvallen.