Wapenkluis kopen, waar op letten?

Het aanschaffen van een wapenkluis is voor de meeste mensen geen alledaagse kost. Een kluis gaat immers een leven lang mee, wat direct ook het belang aangeeft van een weloverwogen keuze hierin. In deze blog leest u meer over hoe u de perfecte wapenkluis uitkiest in een paar gemakkelijke stappen en vooral ook wat de verplichtingen zijn. 

1. wat zegt de wet? 

Deugdelijke opbergplaats voor wapens

Wanneer het over wapens gaat is de Nederlandse wet wapens en munitie over 1 ding erg duidelijk; onbeheerde wapens (geweren, pistolen en munitie) dienen altijd in een daarvoor bestemde en deugdelijke wapenkluis te worden opgeborgen. Het moeilijke daarbij is wel direct dat niet is vastgelegd waar zo’n kluis specifiek aan moet voldoen. Voor veel mensen is het dus maar de vraag hoe zwaar (gecertificeerd) zo’n wapenkluis dient te zijn. Dat gezegd hebbende is het niet zo dat zomaar elke wapenkast zal voldoen. Of een wapenkluis voldoende ‘deugdelijk’ is wordt gecontroleerd door de politie. Bij afkeur van de wapenkluis kan dit gevolgen hebben voor uw wapenvergunning, het is dus een serieuze zaak.

Gecertificeerde wapenkluis

(Wapen)kluizen kunnen in Europa door speciale instituten worden getest op de mate van inbraakwerendheid en brandwerendheid. Wanneer de kluis aan een aantal strenge voorwaarden voldoet en een aantal stevige tests doorstaat mag deze worden voorzien van een certificaat. Dit certificaat geeft door middel van verschillende normen/klassen aan in hoeverre de kluis in staat is een inbraakpoging en/of brand te weerstaan. Het is voor de wapenwet niet verplicht om een gecertificeerde kluis aan te schaffen, toch wordt dit door de experts wel aangeraden. Wanneer u een gecertificeerde wapenkluis aanschaft kan er nooit discussie ontstaan over de mate van inbraakwerendheid en dus deugdelijkheid van de kluis.

Wapens en munitie gescheiden opbergen

Om ongelukken te voorkomen is het een goed idee om vuurwapens en munitie ten alle tijde apart van elkaar op te bergen. Volgens de wet wapens en munitie is het zelfs verplicht. Wanneer u bijvoorbeeld een geweerkluis heeft waar u ook munitie in op wil bergen is het verplicht dat er een apart afsluitbaar binnenvak in zit. Wanneer u al in het bezit bent van een wapenkluis zonder binnenkluis kunt u deze hier ook achteraf nog van voorzien.

Wapenkluis installeren

Volgens de wet moet een wapenkluis onder de 200kg altijd worden verankerd. Bij zo’n lichte kluis is het voor kwaadwilligen gemakkelijk om de (niet verankerde) kluis in zijn geheel mee te nemen. Ook zorgt het verankeren van een kluis ervoor dat deze niet kan omkantelen, en daarmee wordt aangeraden om elke kluis te verankeren

2. Welke kluis is geschikt?

Niet elke kluis is geschikt om wapens in op te bergen, dit heeft te maken met de grootte, de indeling en de mate van inbraakwerendheid van de kluis. Wanneer de politie uw kluis komt controleren en deze niet voldoet aan de voorwaarden kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Het is daarom aan te raden alleen een kluis te kopen die speciaal gemaakt is voor wapens, en dit aan te schaffen bij een specialist. MustangSafes is een marktleider op dit gebied heeft een uitgebreid assortiment wapenkluizen, omdat ook niet elk wapen hetzelfde is hebben we deze weer onderverdeeld in geweerkluizen, pistoolkluizen, wapenkasten en munitiekluizen. Een pistool behoeft immers een andere wapenkluis dan een geweer, simpelweg door de grootte van het wapen. Daarnaast zijn kluizen voor bijvoorbeeld geweren vaak voorzien van speciale houders, voorzien van wapenfoam, zo blijft uw geweer op zijn plek en raakt deze niet beschadigd.

Een aantal zaken om vooraf over na te denken

Naast de wet- en regelgeving is het belangrijk na te denken over uw persoonlijke wensen en toekomstbestendigheid. Om het voor u makkelijker te maken de juiste kluis te kiezen hebben wij voor u een speciale wapenkluis keuzehulp ontwikkeld. Na het beantwoorden van een aantal simpele vragen krijgt u een selectie aan wapenkluizen te zien die bij uw wensen pas. U kunt uzelf deze vragen natuurlijk ook stellen en het productfilter gebruiken om een keuze te maken. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Welk type wapen(s) wilt u opbergen, geweren of handwapens?
  • Hoeveel wapens wilt u in de kluis opbergen (nu en in de toekomst)?
  • Welk formaat wapenkluis behoeft u?
  • Wilt u ook munitie opbergen? Dan is een binnenkluis of aparte munitiekluis verplicht!
  • Wilt u de inhoud verzekeren? wat is de waarde van de inhoud?
  • Moet de inhoud van de wapenkluis beschermd zijn tegen brand?
  • Wilt u naast wapens ook accessoires opbergen?
  • Waar gaat u de wapenkluis plaatsen?

 Kort samengevat 

Er zijn nogal wat eisen en andere zaken waar een wapenkluis aan moet voldoen. Daarom is het verstandig om de hulp in te schaken van een expert. Mustang Safes is al meer dan 25 jaar fabrikant en leverancier van een groot assortiment wapenkluizen. Deze kluizen zijn dankzij ervaring en feedback van klanten inmiddels geperfectioneerd en garanderen levenslange kwaliteit!