Wat is een paalfundering?

paalfundering

Tijdens het bouwen van een constructie, is het belangrijk dat de grond genoeg draagkracht heeft. Als dit er niet is, dan heb je een paalfundering nodig. Dit zorgt ervoor dat de grond wel genoeg draagkracht heeft. Je loopt het risico dat het bouwwerk kan gaan inzakken en hierdoor ook instorten. Dit kan gebeuren wanneer de grond niet genoeg draagkracht heeft. Een grote draagkracht maak je, door het er in heien van de palen. Hierdoor wordt de grond die eronder ligt samen gecomprimeerd, dit zorgt ervoor dat het extra stevig wordt.

paalfundering

Verschillende soorten palen

Voor paalfundering kunnen er verschillende soorten palen gebruikt worden. 

Hieronder heb je paar voorbeelden:

  • Prefab-betonpalen: Dit zijn grote palen die je moeilijk kunt vervoeren. Ook is het van beton gemaakt, waardoor het goed moet uitharden. Dit kost allemaal tijd.

Stalen buispalen: Dit zijn palen die je wel makkelijk kunt vervoeren, omdat ze meteen in elkaar kunnen worden gezet. Dat scheelt een hoop tijd. Toch kost het wel meer energie om deze palen te gebruiken en het heeft meer moeite om op de juiste diepte te komen. Je kunt ze wel makkelijk gebruiken op moeilijk bereikbare en beperkte plekken.