Alles wat je moet weten over de thuisaccu

thuisaccu

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun huis te laten plaatsen. Dit is niet gek met de vele voordelen die deze panelen met zich meebrengen. Op dit moment zijn er nog voordelige teruglevertarieven. Echter, verdwijnen deze tarieven in de toekomst. Het is dus voordelig om straks je zelf opgewekte energie op te gaan slaan. Dit is mogelijk met een thuisaccu. Op deze pagina vertellen we je meer over hoe de thuisaccu werkt, wat de kosten zijn en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Werking van de thuisaccu

Met zonnepanelen komt het op een zonnige dag regelmatig voor dat je een grote hoeveelheid stroom opwekt, soms wel meer dan dat je verbruikt. Dit overschot wordt normaal gesproken teruggeleverd aan het energienet, in ruil voor een kleine vergoeding. Echter, zou het nog voordeliger zijn om het thuis op te slaan en op een ander moment weer te gebruiken. Dit is mogelijk met een thuisaccu. Deze grote accu dient als een opslagplek voor stroom die jouw zonnepanelen hebben opgewekt. Wanneer de panelen minder opleveren, kun je deze opgeslagen stroom gebruiken om dit tekort op te heffen. Zo ben je minder of soms helemaal niet meer afhankelijk van je energieleverancier.

Wat zijn de kosten?

Zoals hierboven te lezen is, heeft een thuisaccu meerdere voordelen. Zo is het een stuk voordeliger en handiger dan het terugleveren van energie. Echter, heeft de thuisaccu ook een nadeel. Dit zit hem in de aanschafprijs van deze accu. Deze is zo hoog dat het jaren duurt voordat je het geld eruit hebt gehaald. Daarnaast is het ook een grote investering die niet betaalbaar is voor elke consument. Thuis Accu’s zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Hoe meer opslag de accu heeft, des te meer je betaald. De kosten van een thuisaccu kunnen uiteenlopen van €3.000 tot wel €10.000.

thuisaccu

Voor- en nadelen thuisaccu

De thuisaccu heeft verschillende voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Besparing op je energierekening
  • Mogelijkheid om stroom op te slaan en te gebruiken op momenten dat je het nodig hebt
  • Minder afhankelijk van het stroomnet

Nadelen

  • Hoge aanschafkosten
  • Thuisaccu’s zijn slecht te recyclen waardoor je veel milieubelasting betaald

Subsidies voor de thuisaccu

Wanneer je investeert in een warmtepomp of isolatie, kun je gebruik maken van subsidies vanuit de overheid. Dit maakt de investering een stuk dragelijker. Maar is dit ook mogelijk voor een thuisaccu? Op dit moment gelden er nog geen subsidies voor thuisaccu’s. Je zult dus de volledige prijs moeten betalen voor een thuisaccu. Vanwege de hoge aanschafkosten en het feit dat er nog geen subsidie is, zijn deze accu’s nog niet heel aantrekkelijk. Er is wel een mogelijkheid dat de overheid in de toekomst subsidies gaat verstrekken.