Hoe lekdetectie werkt en waarom het belangrijk is

Hoe lekdetectie werkt en waarom het belangrijk is
Er is weinig frustrerender dan een lekkage in de badkamer. De plek waar het lekt, is namelijk zelden de plek waar de lekkage zit. Voordat je die gevonden hebt, vindt er dan heel wat hak- en breekwerk plaats. Onnodig, want met lekdetectie is de plek van de lekkage nauwkeurig vast te stellen. Je leest er meer over in dit blog.

Hoe werkt lekdetectie?

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in lekdetectie maken gebruik van geavanceerde technologie en apparatuur. Het detecteren van een lek is zo mogelijk zonder op de plek van de zichtbare lekkage de muur open te hakken en van daaraf verder te hakken tot de loodgieter de werkelijke lekkage heeft gevonden. Zo kan er bij lekdetectie onder andere gebruik worden gemaakt van thermografie, ultrasone lekdetectie en een endoscopische camera.
  • Thermografie: met thermografie is het mogelijk om temperatuurverschillen te meten. Deze techniek is in te zetten bij warmwaterleidingen.
  • Ultrasoon: bij deze lekdetectie methode wordt er een puls door de muur gezonden. Doordat een ultrasone puls door water een ander snelheid heeft dan door lucht, is het mogelijk om een lek te detecteren zonder eerst de muur open te breken.
  • Endoscopisch cameraonderzoek: een endoscoop is een soort camera die wordt ingebracht in buizen of andere kleine openingen om te kijken waar een lek zich bevindt.

Hoe kan lekdetectie jou helpen?

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in lekdetectie kunnen de bron van het probleem vinden zonder veel kap- en breekwerk, waardoor de reparatietijd veel korter is en de kosten veel lager. Zo wordt de lekkage opgelost, zonder dat er onnodige schade aan jouw huis wordt toegebracht. En wie weet komt het probleem wel van het dak. In dat geval kun je snel een dakdekker inschakelen.

Lekdetectie voorkomt onnodig hoge reparatiekosten

Het vinden van de bron van een lekkage kan lastig zijn, vooral als deze zich achter een muur of plafond bevindt. Met lekdetectie is het lek snel en nauwkeurig gevonden, zonder onnodig kap- en breekwerk en de bijbehorende hoge reparatiekosten.