Waarom pallets zo nuttig zijn

palletwikkelaars

Dit artikel gaat over pallets en palletwikkelaars. Wat zijn dat en waarvoor worden ze gebruikt? Wat zijn hun voordelen? Op die vragen geven we hier een antwoord.

Wat zijn het en waarvoor worden ze gebruikt?

Pallets worden met name van hout gemaakt. We zullen ze in het vervolg aanduiden met houten plateaus. We praten over een constructie waarop goederen worden geplaatst ten behoeve van vervoer en opslag. De constructie bestaat uit twee lagen. De onderste laag rust ergens op, bijvoorbeeld de vloer van een magazijn. Op de bovenste laag rusten de goederen. De ruimte daartussen wordt gebruikt om daarin de draagarmen van een pompwagen (ook palletwagen genoemd) of vorkheftruck te schuiven voor het verplaatsen ervan. Er zijn standaardafmetingen voor de houten plateaus. Op het Europese vasteland wordt de Europallet het meest gebruikt. De afmetingen daarvan zijn 80 x 120 cm.

palletwikkelaars

Wat zijn de voordelen?

De basisvoordelen van de houten plateaus zijn dat hun afmetingen zijn gestandaardiseerd en ze een dragende constructie hebben. We gaven al aan dat ze eenvoudig verplaatst kunnen worden. Je dient er natuurlijk wel voor te zorgen dat er daarbij niets afvalt. De afmetingen van de laadruimte van vervoermiddelen en de inrichting van magazijnen worden afgestemd op de maten van de plateaus. Een pompwagen en vorkheftruck hebben slechts twee draagarmen nodig voor het oplichten van een plateau. Evenzo kunnen magazijnstellingen voor deze plateaus heel eenvoudig zijn. Ze bestaan uit niet meer dan staanders en dwarsverbindingen. Een plateau hoeft maar op twee dwarsverbindingen te steunen. Palletstellingen zijn daarom eenvoudig en relatief goedkoop. Als je een vorkheftruck hebt, dan kan een palletstelling behoorlijk hoog zijn. Je kunt dan je magazijnruimte beter benutten. Als een houten plateau aan het eind van zijn levensduur is, kan die prima als brandhout worden gebruikt. Voor plateaus wordt doorgaans een ruilsysteem gebruikt. Dat betekent dat als iemand goederen levert op 20 plateaus er weer 20 plateaus mee terug worden genomen.

Conclusie

Als de typen goederen er zich goed voor lenen, zijn plateaus zeer nuttig voor het vervoeren en opslaan daarvan.