Wat zijn opdekdeuren?

moderne-binnendeur-5-1-def

Er zijn verschillende soorten binnendeuren, namelijk de stompe binnendeuren en opdekdeuren. Het verschil zit hem in hoe de deur in het kozijn valt. Een opdekdeur valt namelijk niet in zijn geheel in het kozijn, een randje van de deur valt over het kozijn heen. Bij stompe deuren valt de gehele deur in het kozijn als de deur dicht gaat.

Een ander verschil is dat opdekdeuren anders worden afgehangen, ze worden namelijk met speciale paumelle scharnieren gemonteerd aan het kozijn. Een paumelle scharnier bestaat uit twee ongelijke platen. Aan de ene plaat zit een stift en die stift gaat in het gat van de andere plaat.

Tegenwoordig zijn buitendeuren altijd stompe deuren, aangezien deze beter te beveiligen zijn. Maar opdekdeuren zijn nog wel erg populair bij binnendeuren omdat het een fraaie look geeft. Een deur die deels over het kozijn valt kan erg mooi staan.

Je hebt natuurlijk niet altijd de keuze of je stompe- of opdekdeuren gaat plaatsen, je moet goed kijken wat er op dit moment in jouw woning is geplaatst. Je kan niet zomaar van stompe deuren naar opdekdeuren zonder bouwkundige aanpassingen van het kozijn. Dit komt omdat bij opdekdeuren de deur dus niet geheel in het kozijn valt, de deur steek nog een beetje uit als het ware. Als je dus van een opdekdeur naar een stompe deur wilt dan moet je het kozijn verder uitfrezen, ook heb je nieuwe scharnieren nodig. Dit geldt natuurlijk ook als je van stompe deuren naar opdekdeuren wilt, maar dan andersom. Je zal dan het kozijn weer dikker moeten maken of nieuwe kozijnen moeten nemen.