De voordelen van infraroodverwarming in huis

bibberen

Geruime tijd wordt infraroodverwarming gebruikt voor het verwarmen van fabrieksgebouwen, kantoren, openbare ruimtes en meer. Dit type verwarming wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt in de woonomgeving vanwege de vele voordelen. Het is namelijk zeer duurzaam om je huis te verwarmen door middel van infrarood panelen, die je bevestigt aan het plafond of de muur. De verwarming vindt plaats door straling van onschadelijke infrarood warmtestralen. Wij hebben de voordelen van infraroodverwarming in huis voor je op een rij gezet.

Gunstig energieverbruik

Verwarming met infrarood panelen verbruikt relatief weinig energie. De panelen geven namelijk warmte af op een efficiënte manier. Hierdoor hoeft de luchttemperatuur in jouw woonkamer niet meer zo hoog te zijn als bij een conventionele verwarming. Het voelt dankzij de gerichte warmte al aangenaam warm bij een temperatuur van 18 graden. Daarnaast gaat er een stuk minder warmte verloren door opstijgende lucht. Er is namelijk geen sprake van convectie. Hoeveel energie je precies verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de mate van isolatie, het aantal vierkante meters en de ruimte en de manier waarop je een ruimte gebruikt. Over het algemeen verbruik je 10 tot 40 procent minder energie wanneer je kiest voor infraroodverwarming installeren.

infraroodverwarming

Geen ongewenste luchtcirculatie

Bij conventionele verwarming, warmt de lucht op waardoor huisstof en andere fijnstof door het huis gaat dwarrelen vanwege ongewenste luchtcirculatie. Infraroodpanelen geven echter stralingswarmte af, die direct naar personen en objecten in huis gaat in plaats van naar de lucht. Het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond is kleiner bij stralingswarmte dan bij convectie.

Gemakkelijke installatie

Infraroodverwarming installeren is een eenvoudige klus. De panelen kunnen relatief eenvoudig aan het plafond of aan de muur worden gehangen doordat ze zijn voorzien van een ophangsysteem. Het is dus niet nodig om zoals bij conventionele verwarming gas- of waterleidingen aan te leggen. Dit scheelt flink in de kosten. Hou er wel rekening mee dat er een stopcontact of een lichtpunt aanwezig moet zijn in de buurt van de panelen. Ook dien je rekening te houden met draden die weggewerkt moeten worden.