Heeft een egelhuisje nut?

Je kunt voor steeds meer dieren huisjes kopen, zoals een egelhuisje. Het ziet er natuurlijk erg grappig uit om dit in je tuin neer te zetten, maar heeft het ook zin om hiervoor te kiezen? Het is niet vreemd dat jij je dit afvraagt, vroeger zag je immers nooit ergens een egelhuisje staan en nu kom je ze steeds vaker ergens tegen. Het is echter zeker nuttig als je deze in je tuin zet, helemaal als jij er van houdt om je tuin netjes te houden! Je biedt zo aan egeltjes de mogelijkheid om te overwinteren en te nestelen en dat kunnen ze zeker waarderen!

Egelhuisje in je tuin

Bij veel objecten die voor dieren gemaakt worden, vragen mensen zich af hoeveel nut dit heeft. Moet de natuur zich immers niet gewoon zelf redden? Idealiter natuurlijk wel en vroeger lukt dit de meeste diersoorten ook prima. Maar een egelhuisje is voor egels steeds meer een vereiste om te kunnen overleven. Net zoals vogels steeds meer vogelhuisjes of nestkasten nodig hebben en insecten ook veel baat hebben bij een insectenhotel. Hoe kan het nu dat deze dieren zich niet meer zelf redden, maar de hulp nodig hebben van mensen? In het geval van egels heeft dat te maken met een aantal zaken:

  • we sluiten onze tuinen steeds meer af
  • er is steeds minder natuur
  • we ruimen steeds meer op in onze tuin

Waarom is dit nu problematisch en hoe kan een egelhuisje dan helpen? Het afsluiten van onze tuinen is een probleem omdat dit de leefruimte van deze dieren sterk beperkt. Zij kunnen immers niet tussen schuttingen doorkruipen en dat maakt het steeds lastiger voor ze om in de bewoonde wereld te overleven. Je kunt ze helpen door een heg te planten als tuinafscheiding in plaats van een schutting, of je kunt in je schutting een uitsparing aan de onderkant maken waar de egeltjes door kunnen lopen. Combineer je dit met een egelhuisje, dan ben je goed bezig!

Overwinteren

Om te overwinteren hebben egels namelijk een beschutte plek nodig. Ze kunnen zelf als het ware een egelhuisje maken van afgevallen blad en andere dode plantendelen. Maar doordat er steeds minder natuur is in de bewoonde wereld en we allemaal ook nog eens onze tuintjes keurig opruimen, is er weinig materiaal voor handen voor egels om zelf iets te maken. Als ze geen nestje kunnen maken, dan wordt het lastig voor ze om te overwinteren en om jongen groot te brengen. Door een egelhuisje of egelmandje in jouw tuin te plaatsen, kun je deze diertjes helpen. Ze hebben dan een kant en klare plek om als nest te gebruiken! Dat is bovendien niet alleen maar goed nieuws voor de egels, maar ook voor jou. Wist je bijvoorbeeld dat ze veel slakken eten? Met egels in je tuin zul je zelf niet meer slakken hoeven te verwijderen! Klinkt dit aanlokkelijk voor jou? Ga dan eens naar vogelhuisjes.nl, zij verkopen namelijk verschillende soorten huisjes en manden voor deze dieren. Combineer het egelhuisje met een egelpoort in je schutting en zorg voor wat water en eventueel wat te eten en de egeltjes komen de winter wel door!