Tijdelijke huisvesting: drie opties voor wie tijdelijke woonruimte zoekt

tijdelijke huisvesting

Er zijn tal van redenen waarom je ineens tijdelijke huisvesting nodig zou kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een calamiteit; je hebt brand of waterschade gehad in je woning
  • een einde van een huurcontract; je woning wordt verkocht of gesloopt
  • een vervelend einde aan een samenwoningsituatie 

Welke reden je ook hebt om een tijdelijke woonruimte te zoeken: er zijn gelukkig opties. Hieronder ontdek je een aantal dingen die je kunt doen.

tijdelijke huisvesting

Urgentie aanvragen bij je gemeente

In uitzonderlijke gevallen kun je dankzij urgentie bij de gemeente voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Er zijn echter maar weinig situaties waarin dit opgaat en het is dan ook nog vaak de vraag hoe lang je de tijd hebt om met urgentie te zoeken. Deze optie is voor een zeer select groepje mensen maar het is altijd goed om uit te zoeken of jij tot dat groepje behoort.

Tijdelijke huisvesting van een specialistisch bedrijf

Daarnaast zijn er bedrijven die zich specialiseren in het realiseren van tijdelijke huisvesting. Deze worden bijvoorbeeld ook ingeschakeld als een school noodlokalen nodig heeft of wanneer er brand is geweest in een bedrijf en de kantoorruimte moet worden opgeknapt. Deze bedrijven zijn er vooral voor andere bedrijven en instanties. Ze zijn ook te benaderen wanneer je simpelweg tegen capaciteitsproblemen aanloopt. Weet wel dat deze bedrijven zich niet altijd specialiseren in het realiseren van woonruimte. Woonruimte moet namelijk aan allerlei andere eisen voldoen.

In een vakantiewoning

Steeds meer mensen trekken tijdelijk in een vakantiewoning wanneer ze in nood zitten als het om een woonplaats gaat. Dat is omdat een vakantiehuis vaak voor kortere perioden te huren is. Er is bovendien vaak wel een leegstaand vakantiehuisje in de familie waar je kunt verblijven in dit soort situaties. Weet wel dat vast wonen in zulke vakantieparken vaak niet mag.