Groendak: wat is het, hoe werkt het?

De afwezigheid van de levendige kleuren van de natuur is onmiskenbaar. Landschappen zijn steeds grijzer geworden. Het overwegen van de mogelijkheid om het patroon te veranderen is slechts het eerste punt bij het overwegen van het opnemen van een groen dak.

Deze praktijk kan worden omschreven als het aanbrengen van een waterdichte laag op het dak van het huis, met daaroverheen aarde en planten. Behalve dat het visueel zeer aangenaam is, werkt een groendak ook mee aan het duurzaam denken en aan de levenskwaliteit van de bewoners.

We kunnen nu al zien dat deze techniek veel meer oplevert dan het groene en natuurlijke uitzicht dat we zo missen in de stedelijke omgeving. Lees verder en ontdek wat de belangrijkste voordelen zijn van een groendak groendaktotaal in uw huis!

Het gebruik van het groen dak zorgt voor minder vervuiling
Als we aan planten denken, denken we automatisch aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Het ecologisch dak, dat reeds een trend is geworden in de burgerlijke bouwsector, garandeert dit voordeel voor de bewoners en ook voor de stad. Door het fotosyntheseproces van de planten wordt de lucht rond het gebouw gezuiverd.

Helpt de temperatuur te verlagen
Aangezien dit type dak bedekt is met planten, werd reeds verwacht dat de resultaten van deze structuur een wisselwerking zouden hebben met de temperatuur van het huis of gebouw. Dit gebeurt omdat de laag aarde en planten een thermische isolatie creëert, d.w.z. dat zij geen warmte doorlaat, waardoor de binnenruimte beter belucht blijft.

Akoestische isolatie
Wij weten dat de stad zeer lawaaierig kan zijn en dat geluidsoverlast rechtstreeks van invloed is op het comfort van de bewoners. Daarom is een van de belangrijkste voordelen van het groen dak dat het, naast de warmte, ook het geluid van buiten isoleert. Het verschaffen van een plaats vrij van storende geluiden aan de bewoners.

Creatie en instandhouding van habitats
Natuurlijk moeten groen dak planten goed worden gekozen, wat, als het strategisch wordt aangepakt, kan garanderen dat inheemse planten worden gekweekt en behouden blijven. Niet te vergeten dat door het kweken van planten, de omgeving interactie krijgt met vogels en andere dieren, waardoor het nog welvarender en completer wordt.