Bliksem als onverwachte boosdoener

Bliksem als onverwachte boosdoener

Laat je niet verrassen door bliksem

In toenemende mate lijken ondernemers actief bezig te zijn met het beschermen van hun bedrijven tegen inbraak. Steeds geavanceerdere beveiligingssystemen passeren de revue. Dit is begrijpelijk, gezien het feit dat er jaarlijks ongeveer 30.000 bedrijfsinbraken plaatsvinden. Zodra het gaat over bliksembeveiliging, blijkt dit vaak minder goed geregeld te zijn. Verrassend gezien het feit dat blikseminslagen jaarlijks zo’n 200.000 keer voorkomen in ons land. Het risico is er niet alleen op dat de bliksem rechtstreeks inslaat op jouw gebouw of locatie, maar ook dat het indirecte schade veroorzaakt. Bliksem is zo vaak de onverwachte boosdoener. Lees snel verder.

Hoe vaak slaat bliksem in?

Dat is een logische vraag. Hoewel de bliksem in Nederland gemiddeld drie keer per vierkante kilometer per jaar inslaat, is de kans op een directe inslag relatief laag. Maar dat is zeker niet het hele eieren eten. Het gevaar schuilt niet zozeer alleen in de directe inslag, maar juist in de indirecte inslag. Vooral nu in kantoren, winkels en werkplaatsen steeds meer gevoelige apparatuur en systemen aanwezig zijn. Hiervoor is goede bliksembeveiliging steeds belangrijker.

Schade van blikseminslag

Als een blikseminslag van 300 kilo Ampère – vergelijkbaar met een grote steen in het water – enkele honderden meters van je kantoor of werkplaats in de grond slaat, zal de spanning zich door de grond verspreiden. Deze overspanning kan via telefoon- en internetkabels of leidingen als een ongeziene indringer je kantoor, winkel of werkplaats binnendringen. De piekspanning die in je netwerk ontstaat, kan ernstige schade aan installaties, apparatuur en netwerken veroorzaken. Dit kan leiden tot defecte machines, niet-functionerende laptops en zelfs het uitvallen van complete productielijnen en bewakingssystemen.

Mogelijke bescherming

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende opties zijn op het gebied van overspanningsbeveiliging. Van lichte tot zware bescherming: afhankelijk van de apparatuur en processen die je wilt beveiligen, kun je maatwerkbeveiliging kiezen.Het is raadzaam om een expert te raadplegen over hoe je naast inbraakbeveiliging ook een goede bescherming tegen blikseminslag kunt regelen.

Meer weten

Meer weten over het veilig maken en houden van je bedrijfspand? Hou dan onze blogpagina goed in de gaten.