De essentie van een goede brandmeldinstallatie

Een onmisbaar onderdeel van je organisatie is het hebben van een goede brandmeldinstallatie. Hoewel de meeste bedrijven deze hebben is het lang niet altijd de beste installatie of kan het simpelweg nog beter. Voor je organisatie is het een ramp wanneer er brand uitbreekt. Niet alleen het pand met alle machines en/of papierwerk lopen gevaar, maar ook het personeel zelf. Hoe zorg je dan voor een juiste installatie? Wij geven hieronder verschillende tips om hiervoor te zorgen.

Onze tips voor een goede brandmeldinstallatie beheer

Ga jij kiezen voor een brandmeldingsinstallatie systeem? Lees dan eerst onze tips hieronder om een juiste beslissing te maken en de kans op fouten verkleind worden.

  • Bedrijven die zijn gespecialiseerd in de beveiliging hoeven niet verplicht gecertificeerd te zijn. Toch is het erg verstandig dat je voor een bedrijf kiest dat hier wel in gecertificeerd is. Simpelweg omdat je hierbij over het algemeen kunt rekenen op een hogere vakkundigheid.
  • Voor het installeren van de brandmeldinstallatie is het belangrijk dat je kiest voor een bedrijf waar je vertrouwen in hebt en waar je op de lange termijn mee in contact wilt blijven. Omdat er in de toekomst onderhoud moet worden gepleegd is het verstandig om dit door een bedrijf te laten doen dat weet hoe de installatie in elkaar steekt.
  • Er zijn verschillende merken beschikbaar voor brandmeldinstallatiesystemen. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Door de verschillende voor- en nadelen zijn ze juist net voor andere gebouwen geschikt. Doe van tevoren je onderzoek en kijk welke het meest geschikt is voor jouw kantoor of gebouw. Zo weet je precies welk merk jij het beste kunt aanschaffen.
  • Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan om op deze manier een idee te krijgen van de mogelijkheden. Wanneer je de prijzen van verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt is het wel belangrijk dat je dezelfde merken naast elkaar legt en ook goed let op hoeveel brandmelders er worden geïnstalleerd. Misschien heeft het ene bedrijf een offerte die 10% duurder is, maar willen ze tevens 20% meer brandmelders in jouw organisatie installeren die ook nog eens van een beter merk zijn.
  • Check van tevoren de onderhoudskosten voor het systeem dat je mogelijk wilt aanschaffen. Het is verplicht om een systeem voor de brandveiligheid jaarlijks te onderhouden.
  • Zorg dat je van tevoren weet welke regels er gelden bij de brandmeldinstallatie. Op deze pagina vind je alle regels die de Rijksoverheid heeft opgesteld.
  • Ga je voor een systeem met veel kabels of toch liever een draadloze. Er zijn draadloze systemen beschikbaar en zeker bij bedrijven die al voldoende draden en snoeren door het gebouw heen hebben klinkt het een stuk aangenamer om te kiezen voor een draadloos systeem.