Dit is wanneer een brandwacht inzetten verplicht is

Veiligheid op een locatie is natuurlijk mega belangrijk. Toch wil je dat als bedrijf kosten efficiënt aanpakken, je wil de beste veiligheid voor een zo laag mogelijke prijs. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die het allemaal niet zo nauw nemen met veiligheidsvoorschriften. Gelukkig wordt het daarom soms verplicht gesteld om een brandwacht in de arm te nemen. In dit artikel lees je wanneer dat verplicht is en waarom.

Wat doet een brandwacht

Een brandwacht is eigenlijk iemand die als hoofdtaak heeft de veiligheid te waarborgen, dan hebben we het specifiek over de brandveiligheid. Een brandwacht treedt eigenlijk vooral preventief op, een brandwacht voert dus bijvoorbeeld controles uit of het betreffende bedrijf wel aan de restricties voldoet. Naast het toezicht houden kan een brandwacht ook ingrijpen bij een echte brand. De brandwacht weet precies hoe kleine brandjes geblust moeten worden, maar een brandwacht weet ook te handelen bij ernstigere calamiteiten. Bij ernstigere calamiteiten weet een brandwacht bijvoorbeeld precies hoe er ontruimt moet worden en de brandwacht EHBO toepassen mochten er gewonden vallen. Een brandwacht kan je ook huren voor het oplossen van storingen in bijvoorbeeld het sprinklersysteem of blussystemen.

In welke situatie is een brandwacht verplicht?

Eigenlijk kan je als vuistregel nemen dat een brandwacht verplicht is op het moment dat de brandveiligheid in gevaar komt. Er zijn een aantal instanties die een bedrijf of instelling kunnen verplichten om een brandwacht in de arm te nemen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: bouwplaatsen, werkplaatsen waar gelast of geslepen wordt of grote evenementen.

Meer weten over wanneer je een brandwacht kunt inzetten of wil je meer weten over de wet en regelgeving rondom brandwachten? Neem dan eens een kijkje op: degrootbrandwachten.nl.